Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz yoluyla gıda ve gübre taşınmasını öngören tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Rusya’dan yapılan açıklamada Ukrayna’ya “terör” suçlaması yöneltildi…
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş harekatının ardından Ukrayna limanlarına Rus donanmasının uyguladığı abluka nedeniyle bölgede sıkışan milyonlarca ton tahılın dünya pazarına açılması için yapılan anlaşmada gerilimi artıracak gelişme yaşandı.
Bölgedeki savaş nedeniyle gıda krizinin tetikleneceği endişeleri sürerken Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova’nın Ukrayna limanlarından Karadeniz yoluyla gıda ve gübre taşınmasını öngören tahıl anlaşmasına katılımını askıya aldığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, 26 Ekim’e kadar toplam 390 gemi, Karadeniz’deki insani yardım koridorunu kullandı. Bu gemiler 8 milyon 899 bin 48 ton tahılı Odessa, Yujnıy ve Çernomorks limanlarından dünya piyasasına taşıdı.
Anlaşmanın Askıya Alınma Nedeni Karadeniz Filosundaki Gemilerin Hasar Görmesi Mi?
Rusya’nın bu kararı almasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin bugün Rusya’nın Karadeniz filosuna yönelik saldırılarının rol aldığı belirtiliyor.
Rus haber ajansı TASS’ın Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklığı haberinde göre, “Bugün saat 04.20’de Kiev rejimi, Sivastopol üssünün iç ve dış açıklarında bulunan Karadeniz Filosu gemilerine terör saldırısı düzenledi. Saldırıda 9 insansız hava aracı ve 7 otonom deniz insansız hava aracı yer aldı. Karadeniz Filosu gemilerine ait kuvvetlerin aldığı harekat tedbirleri sonucunda tüm hava hedefleri imha edildi” ifadeleri kullansa da bağımsız kaynaklar aralarında Karadeniz filosunun amiral gemisi Amiral Makarov’un da aralarında bulunduğu bazı gemilerin hasar aldığını iddia ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ekim’de Azerbaycan dönüşü kendisini takip eden gazetecilere 22 Temmuz’da Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Rusya ve Ulkrayna arasında imzalanan tahıl anlaşmasının uzatılmasında bir mani olmadığı söylemişti.
Sekiz gün önce konuşan. Erdoğan, “Ukrayna limanlarından yapılan sevkiyatın yüzde 62’si Avrupa, yüzde 19,5’i Asya, yüzde 13’ü Afrika, yüzde 5,3’ü Orta Doğu ülkelerine ulaştı. En az gelişmiş ülkelere ise 454 bin 626 ton buğday sevk edildi; bu miktar sadece yüzde 5,7’sine karşılık geliyor. Ürün olarak mısır, buğday, ayçiçeği yağı, kolza tohumu ve ayçiçeği küspesi öne çıkıyor. Bu ürünlerin toplam içindeki payı yüzde 96 civarında. Sevkiyat anlaşmasını uzatma noktasında herhangi bir mani söz konusu değil. Dün akşam Zelenski ile yaptığım görüşmede de Sayın Putin ile yaptığım görüşmede de yine bunu gördüm. Ama bu arada herhangi bir tıkanma olursa aşmamıza mani bir hal de yok” şeklinde konuştu.