Reklam
Reklam
Live News

SON DAKİKA

Psikolog Murat Abaoğlu: Sınav kaygısı yaşayanlar psikologlara başvurabilir

Klinik Psikolog Murat Abaoğlu, sınav kaygısını bertaraf etmek için nelerin yapılabileceğini, bu kaygı ile nasıl savaşılacağını anlattı…

Psikolog Murat Abaoğlu: Sınav kaygısı yaşayanlar psikologlara başvurabilir
Bu haber 06 Şubat 2024 - 20:07 'de eklendi.

Kendimizi değerlendireceğimiz ya da başarılarımızı kanıtlayacağımız sınavlar, birçok öğrenci için stres ve kaygıya sebep olan bir durumdur. Sınav kaygısı, bir öğrencinin sınavla ilgili endişeler duyması, stres hissetmesi ve bu durumdan etkilenmesi anlamına gelir. Bireylerin sınav anında bildiklerini unutmasına, bilgilerini etkin kullanamamasına yol açmakta ve başarısızlığa sebep olan kaygı türüne sınav kaygısı denilmektedir.

Klinik Psikolog Murat Abaoğlu; “Sınav kaygısı, öğrenim gören bireylerin ya da herhangi bir sınava girecek olan yetişkinlerin girecekleri sınavlarında başarısız olacaklarına dair yoğun kaygı beslemesi, devamlı stresli olmasıdır. Sınav kaygısı, bireylerin sınav anında bildiklerini unutmasına, bilgilerini etkin kullanamamasına yol açmakta ve başarısızlığa sebep olmaktadır. Sınav kaygısı olan bireyler sınavın hazırlık sürecinden ve kendisinden çok sınavın sonucuna odaklanmaktadır. Sınav kaygısı olan öğrenciler, sınav anlarında odaklanamama ve hafıza sorunu yaşarlar ve çok iyi bildikleri konuları dahi yapamayacak duruma gelebilirler. Bu da sınavın tamda korktukları şekilde sonuçlanmasına neden olmaktadır. Sınav kaygısının bireylerdeki fiziksel belirtileri ise, baş dönmesi, baş ağrısı mide bulantısı, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, kol ve bacaklarda ağrı şeklindedir.” dedi.

Sınav Kaygısıyla Baş Etmek için Neler Yapılabilir?

Klinik Psikolog Murat Abaoğlu; “İlk olarak sınav kaygısının kaynağını tanımak önemlidir. Her öğrencinin kaygı seviyesi farklı olabilir ve kaygının sebebi değişkenlik gösterebilir. Sınavlarla ilgili nedenler arasında zaman yönetimi becerileri eksikliği, sınav konularına yetersiz hazırlık, mükemmeliyetçilik gibi faktörler bulunabilir. Kendinizi değerlendirerek, kaygının sizde neden oluştuğunu anlamaya çalışmalısınız. Kaygı ile başa çıkmanın bir yolu, sınavlarınıza planlı bir şekilde hazırlanmaktır. Geçerli bir çalışma planı oluşturmak, size sınavlara hazırlanma sürecinde bir amaç verir ve gereksiz stresi azaltır. Bu planı takip ederek zamanınızı verimli bir şekilde kullanabilir, çalışma süresini ayrıca rahatlama ve dinlenme zamanları ile dengeleyebilirsiniz. Fiziksel ve zihinsel sağlığınıza önem vermek, kaygıyla başa çıkmada yardımcı olabilir. Düzenli uyku almak, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresten uzaklaşma tekniklerini denemek önemlidir. Yoga, meditasyon, derin nefes alma teknikleri gibi rahatlama egzersizleri, sınav kaygısının azaltılmasına yardımcı olabilir. Kaygı, pozitif düşünce ve rasyonel analiz ile de azaltılabilir. Kendinize olumsuz düşünceler vermek yerine, olumlu ve inanç dolu ifadeler kullanmaya çalışın. Örneğin, “Ben bu sınavı başarabilecek kadar yetenekliyim” gibi cümleler kaygının yerine özgüveni getirebilir. Ayrıca, objektif bir şekilde sınavınızı değerlendirmek ve gerçekçi hedefler belirlemek önemlidir. Bu sayede mükemmeliyetçilikten kaynaklanan kaygıyı azaltabilirsiniz. Son olarak, sınav kaygısıyla başa çıkmanın en önemli yollarından biri, destek almaktır. Ailenizden, öğretmenlerinizden veya arkadaşlarınızdan destek istemek size moral ve motivasyon sağlayabilir. Ayrıca, kaygınızla ilgili bir uzmana danışmak, daha etkili başa çıkma stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir. Sınav kaygısı yaşayan bireyler, aldıkları tüm önlemlere, denedikleri tüm stratejilere rağmen yine de kaygı duymaya devam ediyorlarsa o zaman bir psikolog ile görüşmeleri gerekmektedir. Psikologlarca uygulanacak bireysel terapi yöntemiyle, sınav kaygısının daha büyük sonuçlar doğurmadan önlenebilmesi mümkündür.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Basın Danışmanlığı
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER