Türkiye’de ihracatın temel kalemlerinden olan otomotiv sektöründe zor günler yaşanıyor. Maliyetler nedeniyle sektörde tasarrufa çalışanlardan başlandığı ifade ediliyor. OİB Başkanı Baran Çelik, “Şu anda birkaç OEM dışında herkes zarar ediyor. Sürecin nerede duracağını anlamak zor” dedi…
Otomotiv tedarik sanayi firmalarında işçi çıkarmaları yaygınlaşıyor. Türk Metal Sendikası ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılan anlaşma gereğince metal iş kolunda yer alan işçilerin saat ücretlerine 1 Eylül’den itibaren yüzde 21,30 oranında zam yapıldı.
Öte yandan bu aydan itibaren sosyal haklara da yüzde 51,97’lik zam uygulanacak. Söz konusu zamların ardından girdi maliyetlerindeki artışla birlikte önümüzdeki aylarda kademeli olarak işçi çıkarmaların süreceği belirtiliyor.
“İÇ PİYASADA GÜÇ KAYBETMEK İHRACATI ETKİLİYOR”
Ekonomi gazetesinin haberine göre, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörünün ağustos ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 0,4 geriledi. Türkiye ihracatında ilk sıradaki yerini koruyan sektörün aldığı pay da yüzde 12,3 oldu.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ağustos ayılnda planlı bakım-onarım için üretime ara verildiğini belirterek, “Buna rağmen geçen ay ihracatta ağustos ortalamalarının üzerine çıktık. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-minibüs-midibüs ürün gruplarında çift haneli artış kaydettik. En önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a yüzde 24, Slovenya’ya yüzde 116, Romanya’ya yüzde 108 ihracat artışları oldu. Türkiye otomotiv endüstrimizin ocak-ağustos dönemi ihracatı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 3,4 artışla 23 milyar 531 milyon dolara ulaştı” dedi.
Çelik, “Şu anda birkaç OEM dışında herkes zarar ediyor. Sürecin nerede duracağını anlamak zor. Otomotivci maliyet ve rekabet kıskacında. Üretici kurdan dolayı ürün fiyatlarını güncellemiyor. Ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ortamdan da zarar görüyor. Enflasyon biraz hız kesmiş olsa da şimdiye kadar görülen zarar inanılmaz. İç pazarda güç kaybetmek ihracatı da olumsuz etkiliyor. KOBİ’ler finansa ulaşamıyor. Paranın maliyeti çok yüksek” ifadelerini kullandı.