Kitap, Balkan ülkelerine göre daha dar bir coğrafyada olan Kuzey Makedonya’nın milliyetçilik inşası, kimlik tartışmaları, Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim sorununun Kuzey Makedonya ismi ile çözülme süreci konuları ile sınırlandırılmış, Prespa Antlaşması incelenerek sonuçlandırılmıştır. Makale, tez ve kitaplar dışında güncel haberlerden ve siyasi isimlerle yapılan röportajlardan yararlanılarak saha çalışması ile desteklenmiştir.
Kitabın konusunu, etnik ve dini çeşitlilik sebebiyle egemenlik ve rekabet mücadelesinin içinde olan Makedonya’nın Kuzey Makedonya olma süreci oluşturmaktadır.
Bu süreci çözümlerken, ana sorun ve kitabın konusu olan Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim sorununun kaynağının milliyetçilik inşasını etkileyip değiştiren temel faktörler olduğu sonucuna ulaştım. Bu nedenle çalışmamı inşacılık bakış açısı ekseninde irdeleyip sonuçlandırırken, “Milliyetçilik inşasını etkileyen temel faktör nedir?” sorusuna yanıt aradım. Çalışmalarım sonucu ulaştığım cevap:
“Söylem değişirse kimlik, kimlik değişirse politikanın değişeceğidir.”
Kitap şimdiden birçok kitabevinin raflarında rağbet görmüş olup, kitap okuyucularının raflarında yerini almaya başladı.
Fatmanaz Gökkaya Kimdir?
1995 yılında Antalya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Antalya’da tamamladıktan sonra lisans hayatına başladı. Aynı dönemin 2014-2016 yılları arasında Başkent İletişim Bilimleri Akademisi Diksiyon- Spikerlik-Sunuculuk alanındaki eğitimini bitirdi. İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden 2018 yılında mezun oldu. 2019 yılında İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde tezli yüksek lisans eğitimine başladı. Bu programdan 2021 yılında Makedonya’dan Kuzey Makedonya’ya İsim Sorunu başlıklı teziyle mezun oldu.