Son yazılarımda sürekli ağrıları ve sebepleri konusuna değindim biliyorsunuz. Çünkü ağrı konusu o kadar detaylı ki, yazdım bitti şeklinde bir iki makaleye sığdırılması mümkün değildir. Örneğin beliniz ağrıyor ve doktora gidiyorsunuz. Doktor fıtığınız var, ağrınız bundan diyor… Manuel terapiste gidiyorsunuz, falanca omurlarınız kilitlenmiş, (blokaj) ağrınız bundan diyor.
Başka bir doktor veya fizyoterapist de falanca kasınız gergin (En sık duyduğunuz Priformis Sendromu veya Psoas Kası) ağrınız ondan kaynaklanıyor diyor. Aslında hepsinde doğruluk payı var ama bir bütünün parçalarını oluşturuyor. Hepsi bir araya geldiğinde belki bütüncül yaklaşım oluşur.
Örneğin bel ağrınız var diyelim ve gittiğiniz terapist Psoas Kasında sorun buldu.
Germe, gevşeme egzersizleri ile beraber kuru iğne yaptı ve size ev programı verdi.
Ve birkaç gün sonra ağrınızın geçeceğini söyledi. Beklediniz… Fakat, siz ve terapistiniz amaçladığı sonuca ulaşamadı.
Neden?
Sorun çoğu zaman tek bir eklem veya kasta olmayabilir.
Zayıf, gergin veya problemli denilen kası bu duruma düşüren belki antagonist kası, belki sinerjik beraber çalıştığı kas grubu veya yakın komşuluğu olduğu diğer bir veya birkaç kas olabilir.
Yine Psoas Kasından yola çıkarsak:
Psoas kasının antagonisti (yani zıt hareketi yaptıran) Gluteus maksimus kasıdır. Sinerjik çalıştığı başlıca kaslar karın kasları, quadratus lumborum kası ve bpyun fleksörleri denilen başın öne hareketini sağlayan kas gruplarıdır.
Belki de Psoas kası bu kaslardan dolayı mağdur duruma düşmüştür.
Bir de hemen her kasa karşılık gelen bir meridyen ve dolayısı ile de bir iç organ tanımlanmıştır. Örneğin Psoas kası Böbrek Meridyeninin kasıdır. Böbreğin olumsuz duygusu korkudur. Korku öyle birdenbire gelişmez. Endişe kaygı, öfke, panik atak gibi olumsuz duygular birikerek en son noktada korku duygusunu oluşturur. Korku ile baş edemediğiniz zaman bundan hem böbrek organ olarak hem de böbrek meridyen olarak etkilenecektir ve psoas kasında sorunlar en son görülen veya görebildiğimiz nokta olacaktır.
Bir de bu olumsuz duygular gelişip, üst üste binerken vücuttaki hormonal değişimleri de hesaba katmak lazım. Sonuç: Kadınlarda adet düzensizliği, sancılı adet dönemi, premenepoz belirtileri. Psoasın etkilenmesine bağlı olarak gelişen kabızlık vs.
Bir de kasların karşılıklı geldiği omurga segmenti vardır. Bu segmenti iki şekilde ele alabiliriz.
Birincisi akupunktura göre: Psoas kası L2-L3 segmentine karşılık gelir. Burada bir omurga blokajı olma ihtimali yüksektir demek oluyor.
İkincisi, TS line denilen kayropraktın bulduğu segment düzeyi. Burada da T12 segmentine karşılık gelir. Burada da bir blokaj olma ihtimali yüksektir.
Ayrıca işin beslenme kısmı da var. Az su içen, çinko eksikliği olan kişilerde de psoas kası olumsuz etkilenebilir.
Sonuç, sadece bir kası veya bir segmenti düzeltmek ile kişiyi iyileştirmiş olmuyorsun. İnsan vücudu karmaşık ama bir o kadar da mükemmel işleyen bir makine ise terapi ve tedavi süreci de bir o kadar komplike ve bütüncül bir yaklaşım ile ancak tedavi edilebilir. Yani, mekanik, psikolojik ve biyokimyasal yapıları ve eksiklikleri bir araya getiren tedavi ile.
Sağlıklı günler.