Binlerce yıllık tarihi ile hafızalara kazınan Börü Budun Teşkilatının misyonunu yeniden canlandırmak üzere kurulan Gökbörü Ocakları Eğitim ve Kültür Derneği’nin Genel Başkanı Ali Şefik Açan gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
Sizi kısaca tanıyabilirmiyiz? Ve Gökbörü Ocakları Eğitim ve Kültür Derneği ile ilgili bilgilerinizi aktabilirmisiniz diye sorduğumuzda Genel Başkan Ali Şefik Açan; kendinden bahsettikten sonra GÖKBÖRÜ OCAKLARI Eğitim ve Kültür Derneği hakkında açıklamalarda bulundu.
Başkan Açan açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
Gökbörü’yü merak edenler için açıklamak gerekirse;
‘‘Binlerce yıllık tarihi birkaç satırda özetlemek imkansız olsa da, Oğuz Kağan, Bozkurt, Ergenekon ve Göç destanlarında konu olan Gökbörü İslamiyetten uzun yıllar önce Türkler’in Gök Tanrı inanışına dayanır. Gök erişilmez, büyük, kutsal ve Tanrı’nın gökyüzünden insanları izlediğine inanılırdı. Bu yüzden kutsal şeyler gökyüzünden gelirdi. Açık mavi yeleli Kurt’un her yüzyılda bir defa geldiği, yol gösterdiği, koruduğu ve savaşlarda Türklerin kazanmaları için kendilerine güç verdiği inancı bugünlere dek gelmiştir. Üstelik Gökbörü simgesini sadece biz kendimize yakıştırmıyoruz. Başta Çinli’ler olmak üzere, birçok millet Türklerin Bozkurttan türediğine inanmış ve bunu belirtmiştir. Bağımsızlığına ve aile yapısına bağlı olan kurt’un yaşam tarzı benimsemiş ve kutsal sayılmıştır.
Tahmini 552 yılında Kutluk Kağan’ın emriyle kurulan Börü Budan teşkilatının simgesi olan Bozkurt, Bumin Kağan’ın oğlu Mu-kan tarafından da miğfer olarak kullanılmış halk arasında Börü-Kağan olarak anılmıştır. Bu teşkilat Tüm Türk Devletleri’nde farklı isimler ile rol alıp, Türk töresinin devamlılığı adına canları pahasına bozkurdu yaşatmaya ant içmişlerdir.
Tüm Türk devletlerinde Börü bayraklarda, sancaklarda Türklüğün simgesi olarak kullanılmıştır. Yakın tarihte Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk parası ve pulların üzerinde kurt resmi konmuştur. Hatta Mustafa Kemal Atatürk yakın çevresindeki insanlara Bozkurt soyadını vermiş, Kahramanmaraş’ta bayrak tutan Bozkurt heykeli dikilmesini emretmiştir.
Günümüzde kültür karmaşası, geçmiş Türk tarihine karşı gösterilen büyük ilgisizlik ve benlik kaybı gibi birçok sebepten sadece belli bir düşüncenin ve siyasetin simgesi haline getirilmek istenen Börü ve Türklük tarihine yapılan bu saldırı nitelikli kültürü, türevi yok etmek savaşında kaybedenler aziz ve yüce Türk Milleti olmayacaktır. Ne Mutlu Türküm diyemeyen zihniyetler GÖKBÖRÜ’YE uzak durmakta ve düşmanlık göstermektedir. Günümüzde şaman Türk, Müslüman Türk, Hristiyan Türk, Gök Tanrı’ya inanan Türk, Budist Türkler yaşamakta olup, inanç gözetmeksizin Türkiye’nin Türkiye’den daha büyük olduğunu bilen milletin adıdır Türk.
Yıl 2020 Bizler GÖKBÖRÜ OCAKLARI adı ile Türk ırkına ve tarihine Türk Töresiyle sahip çıkmak adına savaşan Börüleriz biz.
Davamız kutlu ama zordur. Kibirden, yalandan, hainlikten, uzak durmaktır. Tevazu ve fedakarlığı hayata hâkim kılmak, birleştirici ve bütünleştirici olmak Aziz Türk Milleti’ne, devletine, davasına boynu bükük olmaktır.
Yeni nesillerin milleti millet yapan değerlerin, törenin etrafında kenetlenmesini sağlayarak, hassasiyet sahibi, eğitimli, Türklük bilincine, tarihe sahip çocuklar, gençler yetiştirmek Ocağımızın gayesidir. İnsanlar bu bilince sahip olduğunda toplumda mükemmel olacaktır.
Vazifemiz bir yerde başıbozuk varsa orayı düzeltmektir. Hiçbir siyasi parti ve kurumla bağımız yoktur.
Size makam, mevki para vaad etmiyoruz. Size çocuklarımıza, milletimize Türk dünyasına boyun borcumuz olan, ekmeğimizi sizlerle bölüşecek, bitti artık dediğinizde elinizi tutacak milyonlarca kardeş vaad ediyoruz.
Türk Dünyası’nın yiğit evlatları sizi TURAN’a davet ediyoruz.’’