Bir seçim daha geçti kimilerine nedenini bilemediği bir sevinç, kimilerine verdi nedenlerini kabul etmediği bir hayal kırıklığı.
Kazananın sevinmek hakkı elbette, fakat gürültü eşliğinde saatler süren taşkınlıklar, bu hengame içinde yaralananlar, hayatını kaybedenlerin olması neredeyse çeyrek asıra dayanan bir iktidar taraftarları için biraz abartı değil miydi?
Gelelim kaybedenlere onlarınsa üzülmek mi hakkıydı.. yıllardır her seçim sonucunda hayal kırıklığı üzüntü, hakları olmasa gerekti. Nedenleri sorgulama ve çözümleri tatbik, samimiyet ve cesareti vazife edinselerdi tabi.
İktidar, evet tüm devlet gücünü seferber etmiştir seçimde bu yeni bir durum değildi, bu bir etken olsada yenilginin nedeni sayılır mıydı düşünmeli. Muhalefetin gücü de bu manada yadsınamazdı sanırım.
Muhalefetin siyasi atraksiyonları, söylemleri, vaatleri ve halka getirisi.. topluma ne kadar iletilmiş, ne etki yapıp dokunabilmiş, halkın önceliğinin ne olduğu, nabzı seçim öncesi algoritması ne ölçüde ortaya konmuştu.
Seçimde elbetteki sığınmacı faktörü yadsınamaz, sandık güvenliği de, birer tartışma konusu tabii.. mühim olan böylesi önemli bir seçimde sığınmacı faktörü, sandık güvenliği seçimden önce diğer faktörler, bilinen etkenlerle bütünü hesaplanıp gereken önlem ve siyaset doğru orantıda yapılmışmıydı?
Adil bir seçim olmadığı beyanlarından başka , oylar çalındı tartışmasına muhalif kanadın yetkili ağızlarından bir açıklama yapılmadığı da bir gerçek.
Seçim sonucu durum şu ki muhalif çevrelerce gerici görülen iktidar seçim çalışmalarını, sosyolojik, psikolojik, toplumsal ve matematiksel değerlendirme, profesyonel algı yönetimi ile seçim çalışmasını yürüttüğü sonuçlar irdelendiğinde görülmektedir.
İlerici politika yürüttüğünü ifade eden muhalefet ise sosyolojik, psikolojik, toplumsal refleks lere rağmen klişe, acemi, ezber seçim çalışması ile kolay hedef olup iktidara hasret kalan seçmenini maalesef bir kez daha üzmüştür.
Değişim ve gençleştirme söylemleri askıda kalmıştır. İlimizde 14 vekilden kontenjanlar hariç iki isim değişmiştir ne yazıkkı.
6’lı masanın getirisi ve de elbette götürüsü olmuştur. Toplumsal mutabakat adına bir getiriyle, kutuplaşma kırıcısı bir birliktelik olarak kurulmasına rağmen.. topluma iyi anlatılamaması, toplantıların uzaması, seçim çalışmalarının geç kalması ve 40 vekil kaybıyla yanlış liste, kişilerle götürüsü olduğu görülmektedir. Yine ilimizde 14 vekilden on vekile geriledik ne yazık ki.
Şu ya da bu şekil bir seçim daha geçse de kutuplaşmalardan manzaralar akılda kalan en üzücü hadiseler olmuştur.
Halk nereye koşuyor?
Eskidendi, eskiden. Eski insanlar, sözler, değerler.. Çok güzel değildi belki, pek her şey yolunda da gitmiyordu ama umudumuz çoktu. Çiçeklerimiz kayalıkların arasından bile açmaya çalışırdı. Bugüne bakınca eskiye nur yağıyor, dedirtiyor.
Bu seçimin en güzel yanı.. iktidarından, muhalefetine silinmesi mümkün olmayan bir gerçeği halk sandıkta öylesine bir kez daha öne sürdü ki o da bu ülkenin büyük kurucusu ‘Atatürk’tü. Öyleki iktidar seçime Onuncu yıl nutku videosuyla, muhalefet ulusal vurgularla girdi.. ne mutlu.
Bu halk bizim..
Seçimin özeti: %47,84 oy’a terörist ,hain, zillet deyip oylarını alamayanlarla.. %52,16 oy’un havuçla geleceklerini sanıp cahil deyip oylarını alamayanlar yanılmıştı.
Diyorlar ki, bu halkla birşey olmaz, ne diyelim o zaman.. ‘ artık halk mı istifa etsin’.
Halka dair siyaset.. Değişim bekleyen bu teessürde katkıları olanlara yoruma gerek yok.. onlar orda zaten hep galip, mutlu. Muhalif kesim üzüntüyü bastırıp, yenilgiyi örtbas etmemeli ki başarmak için yanlışlar görülüp , hatalar düzeltilebilsin.
Bu demek değildir ki böyle gidecek, sevinmeyecekler, kazanmayacaklar. Yenilgiyi kabul etmeden galibiyete kuşanılmaz. Yarına hazırlanmak üzere yeterki çalışılsın.
Son söz, artık muhalefetin kendine gelip lider kadrolarında değişikliğe gitmesi gerekir. Yeni liderler, yeni kadrolar bu işe çözüm bulabilir. Elbette bu değişim tüm kadrolarda olmalı, tavandan tabana. Artık önümüzdeki dönemi göreceğiz, ileriye mi gideceğiz, yoksa geriye mi?
Kazanan övünmesin.. kaybeden yerinmesin.