10:35 - Gazeteciler, Sancaktepe’de kahvaltıda buluştu
09:54 - Peynirlerde ‘mantar ilacı’ alarmı
09:24 - Gazze’de ateşkes sağlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş ürünlere yönelik denetimlerini sürdürüyor. “Ahir” marka dereotlu eritme peyniri ve “Tarabya” marka taze kaşar peynirinde natamisin tespit edildi. Uzmanlar, bu maddenin uzun süreli tüketimde sağlık riski yaratabileceği konusunda uyardı…
Gıda güvenliği ve sağlıklı gıdaya erişim, Türkiye’de ve dünyada önemini koruyan bir sorun olmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin korunması amacıyla taklit ve tağşiş yapılan gıdaları ifşa etmeye devam ediyor. Bakanlık, 2 Ekim 2024 tarihinden itibaren internet sitesinde, belirli ürün kategorilerinde yapılan ihlalleri markalarıyla birlikte paylaşıyor.
Zaman zaman güncellenen ve yenileri eklenen uygunsuz ürünler listesine yeni markalar ve ürünler girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, yayımladığı son listeyle peynirlerde kullanılan ‘natamisin’ maddesi hakkında önemli bir uyarıda bulundu. Küf ve maya üremesini engelleyerek ürünlerin raf ömrünü uzatan bu madde, sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği gerekçesiyle tartışma konusu oldu.
Bakanlık açıklamasında, “Ahir” marka tam yağlı dereotlu eritme peyniri ve “Tarabya” marka tam yağlı taze kaşar peynirinin natamisin maddesi içerdiği tespit edildiği bildirildi. Bu ürünlerin, Türkiye genelindeki zincir marketlerde satıldığı belirtilirken, tüketicilere bu ürünlerden uzak durmaları çağrısı yapıldı.
Bakanlık, tüketicilere güvenli gıda tüketimi için dikkatli olmalarını, ambalaj üzerinde yazılı içerikleri okumadan alışveriş yapmamalarını tavsiye etti. Açıklamada, natamisin gibi maddelerin uzun süreli tüketiminde sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtilerek şu ifadeler yer aldı
“Gıda güvenliği halklığını doğrudan etkiler. Tüketicilerimizin, ürün seçiminde bilinçli davranarak dikkatli olmalarını önemle rica ediyoruz.”
Gıda güvenliği uzmanları, natamisin maddesinin belirli limitler dahilinde kullanıldığında güvenli olduğunu ancak yüksek miktarda ve uzun süreli tüketimin sağlık üzerinde risk oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Mikotoksin oluşumunu engellemesi açısından avantaj sağlayan bu maddenin, aşırı kullanımının ise özellikle bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabileceği ifade ediliyor.
Bakanlık, ürünlerin güvenliği konusunda denetimlerin sıkı şekilde sürdüğünü vurgularken, tüketicilerden gıda alışverişlerinde bilinçli ve dikkatli olmalarını istedi.