Reklam
Reklam
Live News

SON DAKİKA

Peynirlerde ‘mantar ilacı’ alarmı

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş ürünlere yönelik denetimlerini sürdürüyor. “Ahir” marka dereotlu eritme peyniri ve “Tarabya” marka taze kaşar peynirinde natamisin tespit edildi. Uzmanlar, bu maddenin uzun süreli tüketimde sağlık riski yaratabileceği konusunda uyardı…

Peynirlerde ‘mantar ilacı’ alarmı
Bu haber 16 Ocak 2025 - 9:54 'de eklendi.

Gıda güvenliği ve sağlıklı gıdaya erişim, Türkiye’de ve dünyada önemini koruyan bir sorun olmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin korunması amacıyla taklit ve tağşiş yapılan gıdaları ifşa etmeye devam ediyor. Bakanlık, 2 Ekim 2024 tarihinden itibaren internet sitesinde, belirli ürün kategorilerinde yapılan ihlalleri markalarıyla birlikte paylaşıyor.

Zaman zaman güncellenen ve yenileri eklenen uygunsuz ürünler listesine yeni markalar ve ürünler girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, yayımladığı son listeyle peynirlerde kullanılan ‘natamisin’ maddesi hakkında önemli bir uyarıda bulundu. Küf ve maya üremesini engelleyerek ürünlerin raf ömrünü uzatan bu madde, sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği gerekçesiyle tartışma konusu oldu.

İKİ ÜRÜN İÇİN ÖZEL UYARI

Bakanlık açıklamasında, “Ahir” marka tam yağlı dereotlu eritme peyniri ve “Tarabya” marka tam yağlı taze kaşar peynirinin natamisin maddesi içerdiği tespit edildiği bildirildi. Bu ürünlerin, Türkiye genelindeki zincir marketlerde satıldığı belirtilirken, tüketicilere bu ürünlerden uzak durmaları çağrısı yapıldı.

d5c9d603-59af-4148-adc8-9acbb13a241c.png

GÜVENLİ GIDA TÜKETİMİ VURGUSU

Bakanlık, tüketicilere güvenli gıda tüketimi için dikkatli olmalarını, ambalaj üzerinde yazılı içerikleri okumadan alışveriş yapmamalarını tavsiye etti. Açıklamada, natamisin gibi maddelerin uzun süreli tüketiminde sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtilerek şu ifadeler yer aldı

“Gıda güvenliği halklığını doğrudan etkiler. Tüketicilerimizin, ürün seçiminde bilinçli davranarak dikkatli olmalarını önemle rica ediyoruz.”

UZMANLAR UYARIYOR

Gıda güvenliği uzmanları, natamisin maddesinin belirli limitler dahilinde kullanıldığında güvenli olduğunu ancak yüksek miktarda ve uzun süreli tüketimin sağlık üzerinde risk oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Mikotoksin oluşumunu engellemesi açısından avantaj sağlayan bu maddenin, aşırı kullanımının ise özellikle bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabileceği ifade ediliyor.

TÜKETİCİLERE ÇAĞRI

Bakanlık, ürünlerin güvenliği konusunda denetimlerin sıkı şekilde sürdüğünü vurgularken, tüketicilerden gıda alışverişlerinde bilinçli ve dikkatli olmalarını istedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Basın Danışmanlığı
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER