Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği ve Türkiyenin saygın düşünce kuruluşlarından Yükselen Türkiye Enstitüsü’nün ortak düzenlediği ‘Yükselen Türkiye Hedefleri Çalıştayı’na CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da katıldı…
Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği ve Yükselen Türkiye Enstitüsü’nün A11 Bosphorus Otel’de ortak gerçekleştirdiği ‘Yükselen Türkiye Hedefleri Çalıştayı’na katılan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çarpıcı açıklamalar yaptı.
Yükselen Türkiye Enstitüsü ve Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yükselen Türkiye Hedefleri Çalıştayı’nın diğer konuşmacıları arasında Yine CHP 24 dönem Eskişehir Milletvekili Anayasa Profesörü Süheyl Batum, Hazine ve Dış Ticaret Eski Müsteşarı Tevfik Altınok, Akademisyen ve politikacı Metin Lütfi Baydar, Genel Kurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin vardı. Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Başkanı Yavuz Yılmaz ve üyelerinden oluşan basın mensupları da hazır bulundu.
Kılıçdaroğlu, “Erken seçim şart” dedi
Toplantının açılışını yapan Yükselen Türkiye Enstitüsü Başkanı Demirhan Durmuş Çelen, sözü tüm katılımcılara teşekkür ettikten sonra kürsüye gelen Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında, son günlerde hayli yoğun biçimde dile getirilen erken seçimin de olduğu konulara değindi.
CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplumdaki erken seçim beklentilerin doğru ve yerinde olduğunu belirtti. İktidarın son yerel seçimlerde aldığı yenilginin genel seçimlerde de kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, “Erken seçimin olması lazım. Her konuda erozyona uğrayan Türkiye’nin yeni bir nefese, güçlü bir yönetime gereksinimi var. Çünkü CHP birinci parti çıkmışsa, hükümetin bütün bakanları ve Sayın Erdoğan hep beraber alana çıkıp oy isteyip, bekledikleri oyu alamamışlarsa ortada bir güvensizlik mevcut demektir. Dolayısıyla demokrasinin gereği seçime gitmek şarttır” dedi.
Sıcak siyasetle çok fazla ilgilenmiyorum
Kılıçdaroğlu bireysel olarak sıcak siyasetle çok fazla ilgilenmediğini dile getirdi. Kemal Kılıçdaroğlu; “CHP’de uzun yıllar genel başkanlık yapmış biri olarak eğer aksaklıklar varsa bir şekilde düşüncelerimi ifade ediyorum. Bazen sözlü, bazen sosyal medya aracılığıyla ifade ediyorum” dedi.
Siyasette liyakat yoktur
“Siyasette liyakat yoktur. Liyakat bürokraside ve devlet yönetiminde vardır. Liyakati öncelediğiniz zaman aklı, düşünceyi ve ahlakı önemsiyorsunuz. Dolayısıyla sorunları çok daha rahat çözebiliyorsunuz.
Ayrıca sağ-sol kavramlarının önemini tümüyle kaybettiğine inanan birisiyim. Artık dünya demokrasiden yana olanlar ve otoriter rejimden yana olanlar gibi ikiye ayrılıyor. Dünya, demokrasi dediğimiz, tek kişiye devletin teslim edilmediği bir sürecin içerisine evrildi. Biz de evrileceğiz.”
Aklı ve ahlakı keşfetmemiz gerek
“Biz bir vergi kanunu çıkaracaksak bu vergi kanununu oturup kafamıza göre yazmayız. Bunun planlaması vardır. Bürokratlar bir araya gelir ve oturur yazarlar, sonra siyasi otorite buna karar verir. İşin ehline teslim edilmesi halinde çözülmeyecek sorun yoktur. Aklı ve ahlakı keşfetmeliyiz. Toplumun çıkarlarını esas alarak çözebilirsiniz.”
Nihai karar yargınıdır
Bürokrasi farklı, yargı farklı düşünebilir. Nihai kararı yargı verir. Eğer siz kuralı baştan düzeltmek istiyorsanız yasayı değiştirirsiniz.”
Bu paralar nereye gidiyor?
“En büyük sorunumuz hesap sormamak. Ödediğimiz vergilerin hesabını sormadığınız sürece Türkiye’de demokrasi gelişmez. Çocuk doğduğu andan itibaren vergi öder. “Bu kadar vergi, nereye gidiyor, nerede bu paralar?” Sorusunu sormuyoruz. Bir ülkenin halkı, ödediği verginin hesabını sormuyorsa, egemen güçlerin baskısı altında kalır. O egemen güçler tarafından yönetilirler.”
Mezopotamya çöl olacak
“Önümüzdeki 25-30 yıl içinde Dicle ve Fırat nehirleri kuruyacak. Mezopotamya Ovası çöle dönecek. Siyasetçiler bunu görmüyor, akıllarının köşesine bile getirmiyorlar. Oysa bugünden önlemler alınmalı.
Bu arada ne oldu bizim tanklarımız. Hani tank motoru fabrikası da yapılacaktı ülkemizde. Bunun anlaşmaları da imzalanmıştı. Ama yaptırmadılar. Ben bağırıp çağırdım. Sadece o kadar başka bir şey olmadı. Ankara’da deneme atışları yapıldı. Üretim yapıldı. Ama sonunda kesip bitirdiler.”
İnsan ömrü 250 yıl olacak. Nereye gideceğiz
“Önümüzde çok daha büyük sorunlar çıkacak. Bakın insan ömrü önümüzdeki yüzyılda 250’ye çıkacak. Bu konuda bilimsel makaleler var. Nüfus öyle bir artacak ki nereye gidilecek? Büyük güçler uzayda yer arıyor yerleşmek için. Biz Türkiye olarak bunun çok dışında bir yerdeyiz. İşte gelecekteki en büyük sorunlarımızdan biri bu olacak.”
Program, plâket sunumuyla sona erdi
Ülke gündemi ile ilgili önemli başlıklardan oluşan bu konuşmaların ardından diğer katılımcılar da gündeme dair yaptıkları söylemlerin ardından, Yükselen Türkiye Enstitüsü & Ekip-Ekonomik Kalkınma İstihdam Proje Grup Başkanı Demirhan Durmuş Çelen, Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer katılımcılara plâket sundu.