Yurttaşların haber ve bilgi alma özgürlüğüne hizmet eden bir mesleğin mensupları olarak temelde bir vatandaş, bir seçmeniz. Bizler de genel ve yerel seçimlerde her Türk vatandaşı gibi sandığa gidip irademizi yansıtmaya çalışıyoruz.
Gönül, daha demokratik, daha katılımcı bir seçim sisteminin egemen olmasını ister ama mevcut yasalar, siyasi partilerin hemen tümünde “lider sultası” odaklı bir yapının egemenliğine yol açıyor. Tabanın değil, liderin ve onun çevresinde bulunan beyin takımının olurunu alan isimler, milletvekili aday listelerinde hatta seçilebilir sıralarda kendine yer buluyor.
Sistemin bütün bu aksayan ve eleştirilen yönlerine karşın işleyen bir temsili demokratik düzenimiz var. Ülke genelindeki seçim çevrelerinden seçilen 600 milletvekili parlamentoda bizi temsil ediyor. Milletvekilleri, anayasa gereği yalnızca seçim bölgelerini değil, ülkenin tamamını temsil görevine sahip.
14 Mayıs’taki genel seçimlerde bir kez daha bizi temsil edecek milletvekillerini seçeceğiz. Peki, nasıl bir milletvekili profili görmek istiyoruz?
Her şeyden önce seçim bölgesinin derdiyle dertlenen, parlamento kürsüsünde yaşadığı ve seçildiği ilin hakkını çatır çatır savunacak özgüvene ve entelektüel birikime sahip, toplumdan kopuk olmayan tam tersine halkla iç içe, parlamento çalışmaları dışında kalan zamanda seçim bölgesinde olan milletvekilleri görmek istediğimi peşinen söylemeliyim.
Seçim bölgesinin yolunu seçimden seçime hatırlayan, ayda âlemde bir gerçekleştirdiği ziyaretler dışında zamanını Ankara’da geçiren milletvekillerinin şimdiye kadar seçim bölgesine pek faydasının dokunmadığı görülmüştür.
Cumartesi günü AK Parti’nin İzmir milletvekili aday adaylarının temayül (eğilim) yoklaması vardı. Yüzlerce aday adayının yarıştığı yoklamada, (il ve ilçe teşkilatları, kadın ve gençlik kolları mensupları, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri) milletvekili aday listesinde kimi görmek istediklerine dair elektronik oylamaya katıldı.
Bu hafta sonuda İYİ Parti’nin temayül yoklaması olacak bu ve benzeri etkinlikler, parti içi dinamizmi, motivasyonu artıran uygulamalar. Fakat temayül yoklamasının yapılması kadar sonuçlarının genel merkez de dikkatli bir şekilde irelenmesi gerek .
Dün de İzmir’de CHP Milletvekili aday adayı tanıtımı vardı. Tanıtımda dikkatimizi çeken isimlerden bazılarının özellikle önümüzdeki Yerel Seçim’e yatırım amaçlı aday aday olmaları da açıkçası sırıtıyordu. Yani bazı isimlerin nihai hedefi, bana soracak olursanız Yerel Seçim’de ‘Belediye Başkan Adayı’ ya da en kötü ‘Belediye Meclisi Üyesi’ olabilme noktasında şimdiden ‘Ben de varım’ diyerek öne çıkma uğraşısından ibaret.
Toplumun siyaset kurumundan beklentisi, ekonomi ve sosyal alan başta olmak üzere problemlerin çözüme kavuşturulması konusunda somut ve sağlam bir iradenin ortaya konmasıdır. Güncel siyasi polemiklerle, kısır tartışmalarla vakit geçirecek milletvekilleri yerine icracı, çözüm odaklı ve yapıcı siyaset tarzı izleyen milletvekillerine şiddetle gereksinimi vardır…
Herkese iyi hafta sonları…