Sanatçı Bauhaus’un 100. yılında bu ekolün ayırt edici yönlerini irdelerken; günümüze uzanan estetik etkilerini, Osmanlı Ehl-i Hiref teşkilatıyla ilişkilendirerek değerlendiriyor. Özgür Ceren Can çağdaş seramik sanatı üzerine yaptığı akademik çalışmaları sırasında, Türkiye’de seramik sanatı eğitimi veren kurumların Bauhaus ve Vkhutemas eğitim prensiplerinin kurumsallaştığı yapılar olduğunu tespit etmiştir. Daha sonra çağdaş seramik sanatçılarının sanat ve zanaat donanımlarını teknolojiyle harmanlayarak, sanatsal tasarıma dönüştürmelerindeki başarısını sorgularken, bunda yalnızca Bauhaus prensiplerinin değil Osmanlı mirasının da güçlü bir etkisi bulunduğunu görmüştür. Özgür Ceren Can, “Hareketler Dökümü / Activity Log” sergisini oluştururken söz konusu pratiği kendi yaratım sürecinde deneyimlemek üzere yola çıkmıştır. Sanatçı, çini sanatçısı Melike Didar ile birlikte simgesel anlamlarla yüklü Osmanlı desen dağarcığından rumiler, hatailer ve pençler üzerine çalışmış ve bu çalışmalar ekseninde, günümüzde hem gerçek dünyada hem de dijital dünyada yaygın olarak kullanılan etkileşimli fakat temsili bir iletişim dili olan piktogramlardan özgün bir bezeme repertuarı oluşturmuştur. Daha sonra oluşturduğu özgün desenlerle geleneksel çini formlarını, sır altı seramik tekniğiyle dekorlamıştır. Sanatçının sergiyi hazırladığı süreçte, piktogramların ve seramik bezemelerin tarih öncesi çağların başlangıcına kadar uzanan köklerini ve kadim görsel anlatım dillerinin evrimini incelemesi de sergi içinde farklı bir serinin oluşmasına sebep olmuştur. Seramiklerin ve simgelerin zamanın tahrip gücüne karşı gösterdikleri mukavemeti vurgulamak için, düşük pişirim primitif çömleklere atıfları olan seramiklerle oluşturduğu formlar bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Sanatçı 20 Nisan – 17 Mayıs 2019 tarihine kadar Tomtom Tomtom Designhood 104/a’da görülebilecek olan “Hareketler Dökümü / Activity Log” isimli sergisiyle sanat ve zanaat bir aradalığının çoklu ve katmanlı estetik deneyim olanakları ile bu kavramlar ve pratikler arasındaki ayrımın oluşturduğu zıtlıkları yeniden tartışmaya açıyor.
ÖZGÜR CEREN CAN HAKKINDA
1980 Ankara doğumlu seramik sanatçısı ve sanat tarihçisi. Seramik ve cam ana sanat dallarında üretim yapmanın yanı sıra, üyesi olduğu AsiKeçi Ankara Sanat İnisiyatifi ile disiplinlerarası kamusal sanat çalışmalarını sürdürüyor. Akademik çalışmalarını Türkiye’de çağdaş seramik sanatı, kent estetiği, kamusal sanat, kültürel bellek, çağdaş sanatta küratörlük ve sergileme teknikleri üzerine yürütüyor. Tiyatro.co adlı web tabanlı tiyatro eleştirisi portalında mentörlük yapıyor. Zıtlar Mecmuası’nda kültür/sanat alanında yazıyor.
MUAF PROJE ÇAĞDAŞ SANAT GALERİSİ HAKKINDA
Muaf; öncesinde akademik bir altyapıyı barındıran, Şubat 2018’de resmiyete kavuşmuş, İstanbul merkezli bir proje çağdaş sanat galerisidir. Türkiye’nin ilk proje çağdaş sanat galerisi olan Galeri Muaf içerik açısından, temsil ettiği sanatçılarıyla alternatif bir mekan ile ortaya çıkarak karma ve solo sergiler gerçekleştirmektedir. Bilindik galeri mekanlarının aksine proje bazında periyodik bir biçimde ilerleyen ve sergilerini gerçekleştirdiği alanları süreli biçimde tarihsel dokusuyla beraber kurgular. Böylelikle hem sanatseverlerle hem de koleksiyonerlerine şehirde görülmemiş bir deneyim sunar. Şehrin kimliğini oluşturan ve dokusu olan mekanların tekrar canlandırılmasını ve yaşatılmasını sağlamak için aktif bir biçimde rol almaktadır. Bunun neticesinde çağdaş sanat sergilerini beyaz bir küpün içinden çıkarır.
Daha ayrıntılı bilgi için Galeri Muaf’tan Deniz Dalkılıç’a ulaşabilirsiniz.
535 699 39 78
Adres: Tomtom Mahallesi, Boğazkesen Cd. N:104/A Beyoğlu İstanbul.